top of page
 • Syuhada

Kanser Paru-paru dan Terapi Oksigen - Bagaimana Ia Boleh Membantu

Indeks

I. Pengenalan:

Salah satu punca utama kematian berkaitan kanser dan isu kritikal untuk kesihatan dunia ialah kanser paru-paru. Apabila sel yang menyimpang membiak dan mempunyai keupayaan untuk menjangkiti organ manusia yang lain, tumor paru-paru berkembang. Penghidap kanser paru-paru boleh bernafas dengan lebih mudah dan secara keseluruhan hidup lebih baik berkat rawatan oksigen, prosedur perubatan. Artikel ini akan membincangkan punca kanser paru-paru, simptomnya, pelbagai bentuk terapi oksigen yang ada, kebaikan dan keburukan terapi oksigen untuk pesakit kanser paru-paru, dan terapi lain yang mungkin atau tambahan.


II. Gejala Kanser Paru-paru dan Puncanya

Tidak kira umur, jantina, atau cara hidup, sesiapa sahaja boleh menghidap kanser paru-paru, yang merupakan penyakit yang boleh membawa maut. Beberapa punca utama dan tanda-tanda kanser paru-paru disenaraikan di bawah:

Punca:

 • Merokok: Kira-kira 85% daripada kes, merokok adalah punca utama kanser paru-paru.

 • Pendedahan radon: Gas semulajadi yang boleh terkumpul dalam struktur dan meningkatkan risiko kanser paru-paru.

 • Pendedahan kepada asbestos: Sehingga tahun 1980-an, asbestos, mineral, sering dijumpai dalam bahan binaan. Kerana ia adalah karsinogen yang terbukti, menghirupnya boleh mengakibatkan kanser paru-paru.

 • Pencemaran udara: Risiko kanser paru-paru boleh ditingkatkan oleh pencemaran udara, terutamanya daripada sumber perindustrian.

 • Sejarah keluarga: Risiko anda mungkin meningkat jika saudara terdekat menghidap kanser paru-paru.

Gejala:

 • Batuk kronik: Kanser paru-paru mungkin ditunjukkan oleh batuk yang tidak hilang atau dengan perubahan dalam batuk kronik.

 • Ketidakselesaan dada: Rawatan untuk kanser paru-paru tidak selalu melegakan kesakitan di dada, bahu atau belakang.

 • Masalah pernafasan: Penghidap kanser paru-paru mungkin mengalami masalah bernafas, terutamanya semasa bersenam.

 • Keletihan: Kerana kanser paru-paru boleh menurunkan tahap oksigen, ia mungkin menghasilkan perasaan lemah atau keletihan.

 • Penurunan berat badan yang tidak dijangka: Badan mungkin menggunakan tenaga untuk melawan penyakit ini, yang boleh menjadi tanda kanser paru-paru.

Adalah penting untuk melawat doktor untuk diagnosis jika anda menghadapi mana-mana gejala ini. Bagi mereka yang menghidap kanser paru-paru, pengesanan dan rawatan awal boleh meningkatkan keputusan.


III. Pelbagai Bentuk Terapi Oksigen

Bagi kebanyakan pesakit kanser paru-paru, terapi oksigen adalah bahagian penting dalam rejimen rawatan mereka. Jenis terapi oksigen yang paling popular termasuk yang berikut:

 • Hidung pesakit ditutup dengan alat kecil dan ringan yang dipanggil nasal cannula, yang membekalkan oksigen melalui dua serampang kecil yang terletak di dalam lubang hidung. Bagi individu yang memerlukan jumlah oksigen tambahan yang rendah hingga sederhana, kanula hidung sering dicadangkan kerana ia mudah digunakan.

 • Topeng yang membekalkan oksigen mempunyai kepekatan oksigen yang lebih tinggi daripada kanula hidung dan menutup mulut dan hidung. Pesakit yang memerlukan tahap oksigen yang lebih tinggi atau yang mengalami masalah bernafas melalui hidung mereka kerap menggunakannya.

 • Dengan menggabungkan oksigen dan udara pada kadar yang tepat, topeng venturi menyampaikan jumlah oksigen yang tepat. Untuk memastikan pesakit mendapat jumlah oksigen yang betul, topeng venturi kerap digunakan di hospital dan kemudahan perubatan lain.

 • Pengudaraan bukan invasif: Jenis terapi oksigen yang lebih agresif ini menggunakan mesin untuk membantu pernafasan pesakit. Bagi pesakit yang mengalami masalah pernafasan yang teruk, pengudaraan bukan invasif boleh diberikan menggunakan topeng atau antara muka hidung.

 • Satu tiub dimasukkan ke dalam trakea pesakit untuk mentadbir oksigen ke paru-paru pesakit secara langsung semasa pengudaraan invasif, jenis terapi oksigen yang paling agresif. Majoriti masa, pesakit teruk yang tidak dapat bernafas sendiri memerlukan pengudaraan invasif.

Adalah penting untuk diingat bahawa setiap jenis terapi oksigen mempunyai kelebihan dan kekurangan tertentu, dan rawatan yang disyorkan akan bergantung pada keperluan dan kesihatan khusus pesakit. Bercakap dengan doktor atau pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan mengenai terapi oksigen.IV. Rawatan Oksigen untuk Pesakit Kanser Paru-paru: Risiko dan Pertimbangan

Terdapat beberapa bahaya dan perkara yang perlu difikirkan, walaupun terapi oksigen boleh sangat bermanfaat untuk penghidap kanser paru-paru. Berikut adalah beberapa yang paling penting:

 • Keracunan oksigen boleh berlaku jika pesakit menerima jumlah oksigen yang berlebihan, yang boleh membahayakan organ mereka dan menyebabkan kerosakan pada paru-paru mereka. Jika anda mengambil terapi oksigen untuk masa yang lama atau pada dos yang tinggi, ini lebih berkemungkinan berlaku.

 • Oksigen gas yang sangat mudah terbakar menimbulkan masalah dalam beberapa keadaan kerana mudah terbakarnya. Semasa menerima terapi oksigen, pesakit harus berhati-hati untuk menjauhkan diri daripada merokok dan sumber pencucuhan lain.

 • Ketidakserasian dengan terapi sinaran: Terapi sinaran, rawatan kanser paru-paru yang popular, mungkin tidak serasi dengan terapi oksigen. Untuk mendapatkan nasihat mengenai tindakan yang paling sesuai, pesakit yang menerima terapi sinaran harus berunding dengan doktor mereka.

 • Penggunaan topeng oksigen atau kanulas hidung pada sesetengah orang boleh menyebabkan kerengsaan atau kekeringan hidung.

 • Pergantungan: Sesetengah individu yang menerima terapi oksigen mungkin semakin bergantung padanya dan memerlukannya secara berterusan. Ini mungkin memerlukan perubahan pada aktiviti dan rutin harian kerana ia boleh mengakibatkan perubahan gaya hidup yang ketara.

Sebelum memulakan terapi oksigen, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda atau profesional penjagaan kesihatan lain tentang risiko dan faktor ini. Mereka boleh membantu anda dalam mengimbangi risiko dan ganjaran bagi tindakan yang dicadangkan dan memilih tindakan yang paling sesuai untuk senario tertentu anda.


V. Bagaimana Individu yang menghidap Kanser Paru-paru Menerima Terapi Oksigen

Sebelum memulakan terapi oksigen, penilaian perubatan dan diagnosis adalah penting. Jumlah oksigen yang betul akan ditetapkan, ketepuan oksigen pesakit akan diperiksa, dan arahan penggunaan untuk peralatan penghantaran oksigen akan diberikan oleh pengamal perubatan. Banyak peralatan dan aksesori, seperti penumpu oksigen, tangki, dan tiub, boleh digunakan untuk menyampaikan terapi oksigen. Selain itu, pengendalian yang betul dan langkah keselamatan perlu dilakukan.


VI. Harga dan Perlindungan Insurans Terapi Oksigen untuk Pesakit Kanser Paru-paru

Bergantung pada jenis peranti dan tempoh rawatan, kos terapi oksigen mungkin berubah. Pesakit yang menghidap kanser paru-paru mungkin menanggung kos terapi oksigen mereka oleh Medicare dan insurans persendirian, manakala perbelanjaan yang perlu ditanggung sendiri mungkin masih diperlukan.


VIII. Perubatan alternatif dan ubat pelengkap untuk pesakit kanser paru-paru

Terdapat banyak terapi pelengkap dan alternatif yang boleh dimanfaatkan oleh pesakit kanser paru-paru sebagai tambahan kepada terapi oksigen. Terdapat banyak cara untuk meningkatkan fungsi pernafasan dan paru-paru, termasuk senaman pernafasan, terapi fizikal, akupunktur dan suplemen herba.


VII. Kesimpulan

Sebelum memulakan rawatan, adalah penting untuk mengetahui bahaya dan faktor lain kerana terapi oksigen boleh memberi manfaat kepada pesakit kanser paru-paru dengan ketara. Untuk menjamin diagnosis, rawatan dan pemantauan yang tepat, bercakap dengan pakar perubatan adalah penting. Walaupun pada hakikatnya tiada penawar untuk kanser paru-paru pada masa ini, perkembangan dalam penyelidikan dan rawatan yang ada memberi harapan untuk penawar masa depan. Tambahan pula, OxiHome menyediakan sewa oksigen di rumah bagi mengurangkan kos belanja.


IX. Soalan Lazim

S: Bolehkah terapi oksigen menyembuhkan kanser paru-paru?

J: Tidak, terapi oksigen tidak boleh menyembuhkan kanser paru-paru, tetapi ia boleh membantu meningkatkan pernafasan dan fungsi paru-paru.

S: Berapa lama terapi oksigen bertahan untuk pesakit kanser paru-paru?

J: Tempoh rawatan terapi oksigen boleh berbeza-beza bergantung pada keperluan pesakit individu dan tahap keterukan keadaan mereka.

S: Adakah terdapat sebarang kesan sampingan terapi oksigen untuk pesakit kanser paru-paru?

J: Kesan sampingan terapi oksigen yang mungkin termasuk kekeringan dan kerengsaan saluran hidung, ketidakselesaan daripada memakai alat penyampai oksigen, dan ketoksikan oksigen jika terlalu banyak oksigen dihantar.

S: Adakah terapi oksigen dilindungi oleh insurans?

J: Medicare dan insurans persendirian mungkin menanggung kos terapi oksigen untuk pesakit kanser paru-paru, walaupun kos yang perlu dibayar mungkin masih dikenakan.

S: Apakah yang perlu saya lakukan jika saya mengalami sebarang masalah dengan terapi oksigen saya?

J: Jika anda mengalami sebarang masalah dengan terapi oksigen anda, seperti ketidakselesaan atau kesukaran menggunakan peranti penghantaran, hubungi profesional perubatan anda untuk mendapatkan bimbingan dan sokongan.

Comments


bottom of page