top of page
 • Writer Utopia

Apakah itu Mesin Oksigen?

Indeks


oxygen concentrator portable oxygen concentrator yuwell oxygen concentrator oxygen concentrator malaysia

Pengenalan

Bayangkan anda boleh bernafas dengan selesa dan menjalani kehidupan sepenuhnya, walaupun apa jua kesukaran pernafasan yang mungkin anda alami. Mesin oksigen boleh membantu dengan itu. Kami di OxiHome tidak sabar-sabar untuk berbincang dengan anda semua kelebihan, fungsi dan pelbagai jenis mesin oksigen yang sedia ada memandangkan kami amat merasakan keperluan untuk memberi mereka yang memerlukan mesin oksigen berkualiti tinggi. Pernahkah anda mempersoalkan bagaimana mesin oksigen beroperasi dan apakah yang menjadikannya unik daripada peralatan pernafasan lain? Kemudian berhenti tertanya-tanya! Jom sertai dunia mesin oksigen yang mengagumkan, di mana alatan yang kecil ini boleh memperbaiki kehidupan mereka yang mengalami masalah pernafasan dengan ketara. Bersedia untuk terpesona dengan pengaruh yang dimiliki oleh mesin oksigen terhadap kesejahteraan umum anda atau orang yang disayangi. Jadi duduklah, berehat, dan mari kita terokai dunia mesin oksigen yang menarik!


philips oxygen concentrator oxygen concentrator price angelbiss oxygen concentrator oxygen concentrator machine

Mengapa Anda Menggunakan Mesin Oksigen?

Bayangkan diri anda sedang berusaha untuk bernafas dan terus terapung di tengah-tengah lautan yang luas. Ketakutan dan kerisauan yang akan anda alami apabila anda cuba untuk terus terapung sambil tercungap-cungap. Bayangkan anda mengalami sensasi yang sama semasa berada di daratan. Situasi inilah yang mesti dihadapi oleh mereka yang mengalami masalah pernafasan. Setiap hari, berjuta-juta pesakit yang mengalami masalah pernafasan melalui pengalaman ngeri ini seperti yang kami nyatakan sebentar tadi. Beberapa penyakit yang menyebabkan masalah pernafasan adalah COPD, COVID dan asma. Namun, teknologi kontemporari telah menjadikan mesin oksigen boleh diakses untuk memudahkan pernafasan dan meningkatkan kualiti hidup. Oh, tahukah anda bahawa di Malaysia, para pelancong telah menggunakan mesin oksigen untuk menakluk lokasi altitud tinggi seperti Gunung Kinabalu? Bayangkan diri anda mendaki gunung itu, menikmati pemandangan yang menakjubkan... Namun apabila anda mendaki ke tempat yang lebih tinggi, anda mula mengalami rasa sesak nafas. Ketinggian altitud boleh menjadi halangan utama apabila anda cuba membuat kenangan yang tidak dapat dilupakan. Tetapi apabila anda mempunyai mesin oksigen di sisi anda, anda boleh bernafas dengan mudah dan menikmati semua pemandangan indah di sekeliling anda. Wah, sungguh mengagumkan bagaimana sesuatu yang mudah seperti mesin oksigen boleh mengubah pengalaman luar anda.Bagaimana Mesin Oksigen Berfungsi?

 • Mesin oksigen menarik udara dari persekitaran dan menapis keluar gas seperti nitrogen untuk memberikan pesakit hanya oksigen pekat untuk bernafas. Mampatan udara, menapis dan mengasingkan oksigen daripada gas lain adalah proses biasa dalam proses itu.

 • Proses ini bermula dengan pengambilan udara, yang kemudiannya dimampatkan dengan bantuan pemampat. Selepas itu, penerapan ayunan tekanan digunakan untuk memisahkan nitrogen daripada oksigen dalam udara termampat semasa ia melalui pengayak molekul (PSA).

 • Pada peringkat kedua, bahan pencemaran seperti habuk, kuman, dan zarah lain dikeluarkan daripada oksigen dengan mengalirkannya melalui beberapa penapis.

 • Pada langkah terakhir, pesakit menerima oksigen yang disucikan melalui kanula hidung atau topeng. Peranti boleh digunakan secara berterusan atau secara sporadis, dan kadar aliran oksigen boleh diubah mengikut permintaan pesakit.


portable oxygen concentrator portable oxygen concentrator brands portable oxygen concentrator in malaysia where to rent a portable oxygen concentrator

Jenis-jenis Mesin Oksigen

Mesin oksigen datang dalam dua kategori utama: pegun dan mudah alih.

 • Mesin oksigen pegun: Memandangkan mesin oksigen ini lebih besar dan lebih berat berbanding mesin mudah alih, mesin oksigen pegun bertujuan untuk kegunaan di rumah atau dalam persekitaran penjagaan kesihatan. Selain itu, ianya mempunyai kadar aliran oksigen yang lebih tinggi, menjadikannya lebih kuat.

 • Mesin oksigen mudah alih: Jika dibandingkan dengan mesin tetap, mesin mudah alih dibuat untuk digunakan sewaktu anda sedang bersiar-siar dan selalunya lebih ringan dan kompak. Memandangkan alatan ini boleh dikendalikan melalui bateri, mesin oksigen mudah alih ini boleh berfungsi selama beberapa jam tanpa sumber kuasa luaran. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai kadar aliran oksigen yang jauh lebih rendah berbanding dengan model pegun.


mesin oksigen mesin pernafasan oksigen mesin oksigen mudah alih mesin pernapasan oksigen

Faedah Menggunakan Mesin Oksigen

Apabila anda menggunakan mesin oksigen, anda dapat memperolehi pelbagai kelebihan. Antaranya adalah seperti yang berikut:

 • Kualiti Hidup yang Jauh Lebih Baik: Mesin oksigen menyampaikan aliran oksigen yang konsisten, sekaligus dapat membantu dalam mengurangkan gejala termasuk sesak nafas, keletihan dan pening. Bagi pesakit yang mengalami masalah pernafasan, alatan ini boleh meningkatkan kualiti hidup mereka dengan ketara.

 • Kemudahan: Ada beberapa jenis mesin oksigen yang bersifat mudah digunakan dan mudah alih, jadi ia boleh digunakan di mana sahaja anda berada. Dengan ini, para pesakit boleh terus bergerak secara berdikari sambil mendapatkan belakan oksigen yang mereka perlukan untuk hidup.

 • Harga yang Berpatutan: Mesin oksigen mempunyai harga yang lebih berpatutan jika dibandingkan dengan cara alternatif pengedaran oksigen yang lain. Walaupun mesin oksigen perlu diselenggara dengan lebih kerap, namun mesin oksigen ini juga dapat diisi semula, menjadikannya lebih murah berbanding alternatif lain.

 • Lebih Mesra Alam Sekitar: Memandangkan mesin oksigen tidak menggunakan tangki oksigen termampat, ianya lebih mesra alam berbanding kaedah alternatif lain dalam teknik penghantaran oksigen. Para pesakit bukan sahaja dapat menyelamtkan diri mereka, bahkan dapat menjaga kesejahteraan alam sekitar.


mesin oksigen tong oksigen gas oksigen gas oksigen untuk pesakit

Kesimpulan

Setiap nafas penting, dan OxiHome berdedikasi untuk menyediakan mesin oksigen yang terbaik untuk membolehkan para pesakit yang mengalami masalah pernafasan agar mereka menjalani kehidupan yang lebih baik. Mesin oksigen yang kami sewakan dapat menawarkan bekalan oksigen yang stabil, membolehkan orang ramai bernafas dengan lebih mudah dan menjalani kehidupan yang lebih aktif. Tahukah anda bahawa 49.2% daripada populasi dewasa Malaysia akan menjadi perokok menjelang tahun 2021, menjadikan negara itu antara negara Asia Tenggara yang mempunyai kadar COPD tertinggi? Penggunaan mesin oksigen semestinya efektif dalam membantu anda menjalani kehidupan. Sama ada anda memerlukan mesin oksigen mudah alih atau tetap, kakitangan kami di OxiHome sedia membantu anda dalam membuat pilihan sebelum anda menyewa. Sila hubungi kami sekarang untuk ketahui tentang syarikat sewaan mesin oksigen kami.

Comments


bottom of page